Descoperirea din România care poate schimba istoria. Ce au descoperit arheologii la marginea Oradei

de: Andrei Simion
26 02. 2020
Crișana

În Oradea a fost făcută o descoperire impresionantă. E deja catalogată drept una de mare importanță și ar putea oferi informații importante despre istoria derulată acum câteva mii de ani pe actualul teritoriu al României.

Pe șantierul de lângă Piața 100 din Oradea a fost descoperită o urnă funerară veche de trei mii de ani. Surpriza mai mare e că aceasta conţine încă cenuşă umană. În același sit au fost identificate și locuinţe din epoca bronzului alături de alte resturi ceramice.

În zona respectivă există un șantier pentru construirea unei bretele rutiere de legătură. Descoperirile de acum au fost făcute după ce un excavator a scos la lumină obiecte ceramice din epoca bronzului şi din prima epocă a fierului. Specialiștii estimează că au o vechime de aproape trei milenii.

Urna funerară descoperită la Oradea

În apropierea locului unde lucrau muncitorii era și-o echipă de cercetare condusă de profesorul Florin Sfrengeu. El și-a dat seama că cioburile provin de la o urnă funerară veche de aproximativ 3.000 de ani şi în care încă se mai găsea cenuşă umană, notează Crișana. Resturile urnei au fost recuperate din pământ și urmează să fie analizate în laborator. Astfel de urne funerare care să conţină cenuşă umană sunt apariţii rare şi cu atât mai valoroase.

„Descoperirea este importantă, deoarece arată locuirea permanentă a oraşului Oradea din cele mai vechi timpuri şi până în epoca medievală.”
Florin Sfrengeu, arheolog, citat de Crișana

Arheologii au descoperit o vatră de locuire din epoca bronzului, dar şi o posibilă groapă funerară de incineraţie. Stratul gros de cenușă era vizibil în secţiunea solului.

În 2019, lucrările de extindere şi modernizare a străzii Balogh Istvan din cartierul Ioşia, Oradea, au scos la iveală urmele unei aşezări, precum şi numeroase piese ceramice şi obiecte casnice specifice epocii timpurii a fierului. Unele aparțin civilizaţiei geto-dace. Echipa de arheologi a descoperit, de asemenea, numeroase obiecte ceramice din epoca bronzului, dar şi mai vechi, din neolitic. Totuși, încă nu s-au realizat cercetări sistematice.